4 minutes reading time (816 words)

Primus-tiedon hyödyntämisen seuraava aalto

Primus-tiedon-hyodyntamisen-seuraava-aalto

Olen jo aiemminkin kirjoitellut blogia siitä, kuinka Primus-järjestelmässä olevaa dataa voitaisiin hyödyntää tehokkaammin. Tämän jälkeen on taas paljon kehitystä tapahtunut, ja siksi halusinkin taas nostaa asian esille. 

Otetaan siis pieni kertaus itse asiaan - Kuten kaikki oppilashallintojärjestelmien parissa toimivat tietävät, Primukseen kerääntyy valtavat määrät dataa päivittäin. Datasta löytyy esim. tuntimerkintöjä, arvosanoja, tukitoimien määriä ja opiskeluoikeuksiin liittyviä kirjauksia. Aivan siis päivittäisiä oppilaitoksen pyörittämiseen kuuluvia asioita. Kuitenkin uskallan väittää, että varsin monessa oppilaitoksessa ja kunnassa tätä dataa hyödynnetään huomattavalla vajaateholla. Useimmiten tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että aikaa erilaisten raporttien työstämiseen ei löydy, varsinkaan alati kiristyvien resurssien myötä. 

Lähdimme kehittämään Dashboardia sillä ajatuksella, kuinka pystyisimme tuomaan tämän oppilaitosten keräämän datan helposti hyödynnettävään muotoon, mahdollisimman kustannustehokkaasti. Ratkaisun piti siis olla helppo ja nopea ottaa käyttöön, se ei saanut vaatia asiakkaalta ylimääräistä ylläpitoa, eikä se saanut vaatia kalliita määrittelypalavereita. Tämän mietinnän tuloksena rakensimme ensimmäiset versiot School Day Dashboardista ammatillisille oppilaitoksille ja peruskouluille. Toki kummallekin omansa, sillä oppilaitoksia kiinnostavat asiat eroavat varsin paljon.

Nyt olemme jo julkaisseet ammatillisille oppilaitoksille version 2.0, ja peruskoulujen sekä lukioiden uusi versio on juuri valmistumassa.

Ammatillisten opiskelijavuosien laskennan helppous

Kuten tuossa ylempänä totesin, eri koulutasojen raportit eroavat toisistaan melkoisesti. Ammatillisten oppilaitosten raportissa olemme keskittyneet tarjoamaan helpon näkymän opiskelijavuosien laskentaan. Raportti tarjoaa suoraan laskettuina mm. erilaiset korotus- ja lisäkertoimet, sekä huomioi opiskelijan loma-ajat ynnä muut vaikuttavat seikat. Asiakkaamme ovat varsinkin pitäneet mahdollisuudesta saada tiedot raportoituna esim. rahoituksen tai kustannuspaikan perusteella. Eikä sovi myöskään unohtaa mahdollisuutta rajata laskenta-aikaa suoraan raportissa eikä tutkintojen läpäisyaikojen selkeää näkymää.

Viimeisimpinä lisäyksinä olemme tuomassa raporttiin mukaan mm. työvoimakoulutuksen, vaativan erityisen tuen sekä vankilaopetuksen laskennan. 

Käytännössä raportti siis vapauttaa suuren osan oppilaitosten Excel-taulukoiden pyörittämisestä. Tokihan moni asiakkaamme tekee vielä tarkistuksen Excelissä, niin tärkeää oikeiden opiskelijavuosien kuitenkin on. Ja mikäs siinä, kun tiedot sinne saa vietyä suoraan Dashboardin taulukoista.

Mikäli haluat tutustua Dashboardiin, voit tehdä sen demoympäristössämme!
Demotunnukset ovat: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / Visual2018!

Tiedolla johtaminen peruskouluissa ja lukioissa

Peruskoulun Dashboardin ensimmäisen version julkaisimme jo vuodenvaihteessa ensimmäisten asiakkaiden kanssa. Kuten arvata saattaa, saimme paljon hyvää palautetta niistä asioista, mitkä peruskouluille ovat tärkeitä, ja kuinka visualisointeja voisimme parantaa. Lisäksi lukioilla oli selkeä tarve nähdä esim. kurssikertymiä ja YO-kokeiden tietoja. Näiden pohjalta olemme rakentaneet uutta peruskoulujen ja lukioiden Dashboardia, ja pian pääsemme julkaisemaan myös tämän! 

Nyt joku kysyy, miksi peruskoulun ja lukion tiedot on yhdistetty yhteen raporttin. Erittäin hyvä kysymys, johon on parikin yhtä hyvää vastausta. Ensimmäinen näistä on se, että monet asiat ovat samat sekä peruskoulussa että lukiossa, kuten tuntimerkinnät ja arvosanat. Toinen erittäin painava syy on se, että tällä tavalla esimerkiksi sivistystoimi näkee koko kunnan tilanteen!

Juurikin tämä koko opetuksen näkeminen on myös ollut yhtenä kantavana teemana kehityksessä. Samalla kun tarjoamme oppilaitoksen rehtorille oivan työvälineen koulun päivittäiseen johtamiseen voimme myös tarjota opetustoimen johdolle selkeän näkymän kaikkien koulujen tilanteeseen. Tämä mahdollistaa esim. vertailun koulujen antaman positiivisen palautteen määrässä ja havainnoinnin, jos jossain tietyssä koulussa on sairaspoissaoloja selkeästi muita enemmän.

Ensimmäisen vaiheen asiakkaamme ovat myös olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on helposti saatavilla visuaalinen näkymä vaikkapa vanhempainillassa käytettäväksi. Myöskin poissaolojen määrän seurannan helppous on saanut kiitosta.

Julkaisemme Dashboardin uuden version syyskuun aikana.
Mikäli haluat jo nyt tutustua ensimmäiseen versioon, voit tehdä sen demoympäristössämme! 
Demotunnukset ovat: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Kirkas#1

Käyttöönoton helppous

Kuten aiemmin mainitsin, myös helppoon käyttöönottoon ja käyttöön on panostettu kehitystyössä paljon. Oppilaitoksen puolelta tarvitaan ainoastaan käyttöömme PrimusQuery-tunnukset, joilla määriteltyjen tietojen haku Primuksesta onnistuu, sekä tietysti käyttäjät jotka järjestelmään halutaan. 

Me huolehdimme asiakkaan raportin käynnistyksestä, sekä siitä, että jatkossa oppilaitoksen tiedot siirtyvät raporttiin kerran päivässä. Toisin sanoen Dashboardin käyttäjällä on aina tuoreet tiedot käytössään. Itse käyttöönottoprosessi on varsin nopea toimenpide myös meidän puoleltamme, ja lupaammekin toimituksen parhaimmillaan parissa päivässä. Erästä asiakasta vapaasti lainatakseni - " Kiitos! Tämä tuli kyllä tosi nopeasti."

Palvelu on käytettävissä käyttäjämäärään perustuvalla kuukausimaksulla, eli halutessasi saat tarjouksen, josta tiedät mitä oikeasti maksat. Toimimme myös Visman ekosysteemikumppanina, eli voit olla myös suoraan yhteydessä Visman asiakkuuspäällikköösi.


Kiinnostuitko? Varaa ilmainen online-demo!

Juha Engman

CTO
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Katsaus palvelun kehitykseen
Koulutukset ja konsultaatiot jatkossa suoraan Vism...

Related Posts