3 minutes reading time (516 words)

Lopetetaan hiljaisuus

Lopetetaan hiljaisuus

Miltä tuntuisi, jos työkaverisi eivät moikkaisi aamulla töihin tullessasi? Miltä tuntuisi, jos kuulisit töissä jatkuvaa itseesi kohdistuvaa vähättelyä ja muka vitseiksi naamioituja harmittomia heittoja?

Kulttuurissamme on liian pitkään saanut sanoa ikäviä asioita, joita on muka tullut vain kestää. "Camoon, älä nyt ole ole niin herkkänahkainen!". Ryhmässä on yleensä yksi henkilö, joka viljelee tällaista kulttuuria, jonka muut hiljaisesti hyväksyvät. Ja se mitä me aikuiset edellä, sitä pienet perässä; vastaavaa tapahtuu jatkuvasti myös kouluissa.

Mutta puututaanko luokassa ikävään naljailuun, toisen alaspäin painamiseen, vähättelyyn ja nimittelyyn? Huomaako opettaja edes tällaista luokassa? Uskaltaako pieni oppilas ottaa tätä puheeksi edes open kanssa leimautumatta tyhjästä valittajaksi tai huumorintajuttomaksi nillittäjäksi? Valitettavan usein negatiivinen kierre saa rauhassa jatkua, muuttuen kuin huomaamatta vallitsevaksi olotilaksi kuten 11.9.2018 Ylen A-studiossa rohkea nuorimies omasta kiusaamiskierteestään kertoi.

Yksikin tapaus on liikaa

Me ihmiset olemme erilaisia. Toinen pystyy kuittaamaan nimittelyt olankohautuksella, kun taas herkimmät kokevat vastaavan toiminnan loukkaavana ja satuttavana. Tunne on todellinen, vaikka ikävä kommentti olisi heitetty vain "vitsinä".

Nuoruuden satuttavimmat kokemukset liittyvät usein kiusatuksi tai syrjään jätetyksi tulemisen kokemuksiin. Osalle kokemukset eivät jää vain yksittäisiksi tapahtumiksi, vaan leimaavat koko kouluaikaa. Osa joutuu kokemaan herkässä iässä jopa seksuaalista häirintää, josta yksikin kerta voi jättää elämän mittaiset jäljet.

Omista kouluajoistani on jo pitkä aika. Muistan silti edesmenneen opettajani joka tunnettiin siitä, miten hän laittoi tytöt kirjoittamaan tehtävät taululle. Etenkin sellaiset tytöt, jolla oli lyhyimmät paidat ja kireimmät levikset. Muistan kuinka aina tietoisesti valitsin ylleni mahdollisimman väljän ja takamuksen peittävän paidan aamuina joina tiesin joutuvani kohtaamaan tämän opettajan. Eräänä kertana kyseinen opettaja pyysi minua kaivamaan koulun avaimet hänen taskustaan. Kuulemma ainoa tapa saada avaimet esiin. Muistan yhä tyrmistykseni, kun häkeltyneenä ja auktoriteetin edessä tottelin tätä käskyä.

Miltei 30 vuoden jälkeen pystyn palauttamaan mieleeni opettajan vallasta tietoisen katseen, vakosamettihousut, kummallisen likaisen olon ja jopa syyllisyyden sekä häpeän tilanteesta. Siihen aikaan asiat painettiin villaisella ja opettajalle sallittiin oudot käytänteet, koska "hän on nyt vaan sellainen erikoisempi persoona".

Yhdessä saamme muutoksen aikaan

Onnekseni olen käynyt kouluni ennen nettiaikaa. Tämän päivän digitaalisissa ympäristöissä, somessa ja pikaviestipalveluissa tapahtuva kiusaaminen koskettaa ilmiönä valtavan monen nuoren elämää. Nettikiusaaminen voi olla äärettömän rajua ja jäädä helposti huomaamatta. Onneksi maailma on muuttumassa ja asioista puhutaan!

On vaikea kuvitella ahdistuksen määrää mitä lapsi tai nuori kokee, kun kiusaaminen, nimittely ja vähättely on jokapäiväistä ja koko nuoruuttaa leimaavaa todellisuutta. Kiusatuksi tuleminen herkässä iässä jättää syvät arvet. Jokainen ymmärtää, että pitkään jatkunut kiusaaminen, oli se sitten fyysistä tai henkistä, isoa tai pientä, vaikuttaa monella tapaa ihmisen tulevaisuuteen minäkuvan, itsetunnon ja motivaation kautta.

Ikävistä asioista ja tapahtumista ei aina ole helppoa puhua ääneen. Uhri usein vähättelee asiaa, syyttää tilanteesta ehkä jopa itseään, pelkää leimaantumista. Onneksi tänä päivänä on tarjolla erilaisia palveluita ja voimme valjastaa myös teknologian mahdollistamaan asioista kertomisen nopeasti ja välittömästi. Näistä palveluista hyvänä esimerkkinä on Me-Säätiön Sekasin chat-palvelu, joka on ollut todella ahkerassa käytössä.

School Dayssä pyrimme auttamaan nuoria tarjoamalla kanavan, missä lapset ja nuoret voivat kertoa kokemuksistaan helposti ja leimaantumatta. Kouluyhteisössä helposti piiloon jäävät ilmiöt tehdään heti näkyväksi ja päivänvaloon, jolloin niihin voidaan myös välittömästi puuttua.

Lopetetaan yhdessä hiljaisuus ja osoitetaan, että asioista voi, ja pitää puhua. On meidän kaikkien vastuulla, että jokaisella on hyvä olla! 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Suomalaisen opetuksen ja koulutuksen seuraava aske...
School Dayn ensimmäiset pilotit käynnissä!